Nederland is een vooraanstaand land als het gaat om het doen van vrijwilligerswerk. De meeste verenigingen worden (bijna) volledig gerund door leden en vrijwilligers. De gezamenlijke inzet van vrijwilligers en de verengingskracht die hieruit ontstaat, maakt het Nederlandse sportlandschap sterk. Toch kunnen veel organisaties met een bepaalde impuls nóg beter met elkaar samenwerken. De inzet van een sportprofessional kan helpen om de totale vrijwilligersorganisatie te professionaliseren. Oftewel; geprofessionaliseerd vrijwilligerswerk.
De veranderende maatschappij, wetgeving, de terugloop in vrijwilligers en het consumeergedrag van leden; het zijn enkele voorbeelden van uitdagingen waar verenigingen mee te maken hebben. Ondanks dat vrijwilligers nog steeds veel werk verzetten bij sportverenigingen en zorgen voor een sterk clubgevoel, staat het geheel onder druk. Een gestructureerde organisatie kan het vrijwilligersmechanisme soepeler en dus efficiënter laten lopen. “Geprofessionaliseerd vrijwilligerswerk”, vat André de Jeu, directeur van de Vereniging Sport en Gemeenten, samen. “Daarmee bedoel ik niet dat organisaties bij uitstek een betaalde kracht in de hand moeten nemen om het werk te doen. Het werk als vrijwilliger is leuk. Dat is de kracht van een vereniging en dat moet gekoesterd worden.”
‘Vrijwilliger gemakkelijker maken’
De Jeu vervolgt: “Maar je moet wel weten wat je hoofdtaak is in de complexiteit van deze tijd. Daarbij kan een professional uit het SPN de vrijwilliger het leven makkelijker maken. Niet door het werk over te nemen, maar door juist het (verenig)proces op gang te brengen en kennis te koppelen. Zo kan de inzet van vrijwilligers efficiënter vormgegeven worden. Met relatief weinig geld kun je lokale bewegingen in gang zetten. Dat komt door het organiserend vermogen van verenigingen. Ik ben blij met deze beweging. Het SPN kan organisaties helpen dit vermogen optimaal te benutten. Verenigingen moeten het alleen aandurven om met een professional te werken.”
Jezelf misbaar maken
Het is de bedoeling dat de professional een krachtige organisatie neerzet die zelfstandig in staat is de uitdagingen van deze tijd aan te gaan. Op die manier draagt SPN structureel bij aan sterkere verenigingen, weet ook de ervaren sportadviseur Berend Rubingh. “De ‘verenigkracht’ mag nooit verloren gaan. Maar soms heeft de verbinding een impuls nodig, waarmee het geheel beter gaat draaien. In de praktijk moet het zo zijn dat de hulp van een professional een positieve bijdrage levert aan de totale vrijwilligersorganisatie. De impuls die de professional geeft aan de vereniging moet dusdanig krachtig zijn, dat hij of zij een aanzienlijke meerwaarde is voor de vereniging en daarmee het vertrouwen van de vrijwilligers wint. Maar de professional moet ook altijd instappen met het doel zich zo snel mogelijk weer misbaar te maken. Wat je achter wilt laten, is een vereniging die het zelf k