Artikelen

Geprofessionaliseerd vrijwilligerswerk zorgt voor sterkere verenigingen

Nederland is een vooraanstaand land als het gaat om het doen van vrijwilligerswerk. De meeste vereniging worden (bijna) volledig gerund door leden en vrijwilligers. De gezamenlijke inzet van vrijwilligers en de verengingskracht die hieruit ontstaat maakt het Nederlandse sportlandschap sterk. Toch kunnen veel organisaties met een bepaalde impuls nóg beter met elkaar samenwerken. De inzet van een sportprofessional kan helpen om de totale vrijwilligersorganisatie te professionaliseren.

SPN stelt hoge kwaliteitseisen aan professionals

Onderdeel van het Sport Professionals Netwerk word je niet zomaar. SPN stelt hoge eisen aan de professionals, voor zij lid worden van het netwerk en zich inzetten voor de sportverenigingen. Potentiële specialisten worden gescreend op basis van algemene criteria en kwaliteitseisen per functie. Hiermee waarborgt SPN de kwaliteit en biedt het de professionals een podium waarbij de kwaliteiten erkend worden.

‘Tijd om naar buiten te treden’

In 2019 hebben NOC*NSF en een elftal sportbonden het initiatief genomen zich te verenigen in het Sport Professionals Netwerk.

Voorzitter NOC*NSF over SPN

Op sportknowhowXL stelde Lutger Brenninkmeijer deze vraag aan Anneke van Zanen-Nieberg, de voorzitter van NOC*NSF. Lees haar antwoord hier!

"Uitgaan van de vereniging"

Roeland Geertzen loopt al heel veel jaren rond in de sport. En ziet de ontwikkelingen op het gebied van verenigingsondersteuning als een mijlpaal. "We zijn eindelijk in staat om te zeggen: het gaat niet om ons, sportbonden. Wij bestaan, omdat onze verenigingen bestaan."

JBN enthousiast over SPN

Judo Bond Nederland was op 12 juni te gast in Zeist voor een kick off bijeenkomst voor het Sport Professionals Netwerk. "Dit gaat ons beslist helpen onze verenigingen beter te ondersteunen", zegt Benny van den Broek. "En wij kunnen als JBN laten zien wat we onze clubs te bieden hebben."

Werksessie met sportbonden

Berend Rubingh heette op 3 juni de vertegenwoordigers van elf sportbonden welkom om te vertellen hoe de verdere ontwikkeling van het Sport Professionals Netwerk verloopt. Dat was ook nodig, want de laatste bijeenkomst was op 21 maart jl. in Rotterdam. En er is inmiddels veel werk verzet!

Sport Professionals Netwerk

Hét digitale platform voor gekwalificeerde professionals inzetbaar voor sportorganisaties.

Elf bonden bouwen samen aan een pool van sportprofessionals

'Pas als je gaat samenwerken, kun je talent goed ontwikkelen. Om vooruit te komen, moet je kennis delen.’ Exact die beweegredenen liggen ten grondslag aan het opstarten van het Sport Professionals Netwerk. Lees er een mooi artikel over, waarin Sjors Brouwer aan het woord komt over onze ambities!

SPN en de Sportbonden

Een sportbond wil graag dat de bij haar aangesloten verenigingen goed functioneren. Daarvoor hebben de meeste bonden een ondersteuningsstructuur ingericht. Dat varieert van een website met 'veelgestelde vragen' en kant en klare oplossingen tot zogenaamd accountmanagement of verenigingsadviseurs. Deze laatsten opereren dicht bij en tussen de verenigingen om ze te helpen en ondersteunen.

Concreet samen doen en leren

Terwijl we het SPN uitbouwen gaan we ook al aan de slag. Daarvoor hebben we ontwikkelsubsidie ontvangen. Hierover zijn jullie eerder geïnformeerd.

Wat gaat SPN de komende tijd doen?

Op dit moment zijn er zo’n 150 professionals op het digitale SPN platform te vinden. Het platform is reeds werkend en is middels een toegangscode te gebruiken door de aangesloten bonden.